top of page

Beeldende Begeleiding

meer informatie

Kwaliteit van leven 

 

Wanneer iemand zich in de laatste (palliatieve) levensfase fase bevindt, is de focus niet meer gericht op herstel. De focus ligt dan automatisch op kwaliteit van leven.

Naast de fysieke verzorging is er ook aandacht nodig voor het emotionele en spirituele aspect van de mens. Een beeldende (kunstzinnige) activiteit biedt een mogelijkheid om, zonder te praten, gedachten en emoties te uiten, die soms bewust maar ook vaak onbewust sluimeren en die dan ruimte krijgen om naar buiten te komen, waardoor loslaten
en afscheid nemen makkelijker of lichter wordt voor iemand. 

Thuis, in een verpleeghuis of hospice

Beeldende begeleiding kan zowel thuis als in diverse zorginstellingen zoals verpleeghuizen en hospices worden aangeboden en kan een enorme meerwaarde bieden. Niet alleen voor de cliënt zelf maar ook voor de naaste familie, zoals gedeelde inzichten, momenten van blijdschap en het uitspreken van (verborgen of onderdrukte) emoties, die door een creatieve bezigheid aan het licht kunnen komen.

wordpad_2021-07-29_14-09-44.png

Diverse activiteiten, ook voor mantelzorgers en naasten
 

Onder Beeldende Begeleiding vallen activiteiten zoals bijvoorbeeld tekenen, schilderen of een cadeautje voor een dierbare maken, etc.. Dit kan worden ingezet bij terminale cliënten met diverse klachten, zoals gevoelens van eenzaamheid, angstklachten, verlies van empowerment, bij emotionele en depressieve klachten, etc. Ook kunnen mantelzorgers, familieleden of andere dierbare naasten steun en verlichting vinden met beeldende begeleiding.

Door beeldende begeleiding kunnen er nieuwe, andere inzichten naar boven komen. Dit kan ook van belang zijn voor een traject wat mogelijk later, in een ziekenhuis of hospice, nog plaats gaat vinden.


De beeldende begeleider kan, afhankelijk van de setting, na een sessie uitleggen aan een zorgverlener of naaste wat er is gebeurd tijdens een sessie en wat de cliënt (emotioneel) bezighoudt.

wordpad_2021-07-29_14-09-59.png

Hoe ziet een afspraak eruit?

Tijdens een sessie ontstaat er wat er mag ontstaan. Er is geen stappenplan en geen specifiek te behalen doel, zoals bijvoorbeeld bij een coaching traject. Het gaat bij beeldende begeleiding om expressie van gevoel (bewust en onbewuste gevoelens) en fungeert als een uitlaatklep.

Tijdens beeldende begeleiding komt er vaak beweging in het eigen acceptatie- en verwerkingsproces of wordt men zich bewuster van bepaalde  patronen of overtuigingen. Je ziet ook vaak dat men in contact komt krachtbronnen in zichzelf. Dit alles heeft een toegevoegde waarde voor de persoon zelf maar ook voor naaste familie en verzorging (bv. thuiszorg of verpleging in een hospice of zorg locatie).

Cliënten die zelf fysiek niet meer kunnen schilderen, kunnen via de handen van de therapeut toch uiting geven aan hun creativiteit. De cliënt kan de kleuren kiezen en vertellen welke lijnen of vlakken er gemaakt moeten worden en zo kan iemand stap voor stap samen met de beeldend begeleider iets uitwerken. 

Ook voor palliatieve dementerende gasten kan een kunstzinnige activiteit een effectieve methode zijn om meer innerlijke rust te bieden en geeft cliënten de mogelijkheid om weer even een gevoel van blijdschap en /of voldoening te ervaren. Mijn specialisatie ligt op het gebied van intuïtief schilderen en tekenen, maar ik bied ook andere mogelijkheden met diverse materialen. 


Wanneer en voor wie is Beeldende Begeleiding geschikt?

⦁    Tijdens de laatste levensfase, in een zorginstelling of thuis, maar ook na trauma of verlies.
⦁    Signaleer je dat iemand opgekropte emoties heeft maar is het niet bespreekbaar?
⦁    Geeft iemand aan even los te willen zijn van het piekeren, het constante denken?
⦁    Is iemand op zoek naar een uitlaatklep?
⦁    Is er een naaste die vastloopt in emoties en baat zou kunnen hebben om even los te zijn van de situatie? 
      (Denk hierbij ook aan de rouwperiode na het overlijden van een dierbare).
⦁    Zijn er kinderen die afscheid moeten nemen van hun vader of moeder, opa of oma en die misschien nog iets

      willen maken voor hun ouder of grootouder?
⦁    Is er wellicht een gezamenlijke activiteit gewenst waar even geen zorg is of woorden nodig zijn, maar

      ‘gewoon’ een fijn samenzijn in ontspannen sfeer?

Tarieven particulieren vanaf maart 2023
Tarieven worden verstrekt op aanvraag en hangen af van elke individuele situatie. Sessies kunnen plaatsvinden op de prachtige locatie van de Artfarm Kunst & Welzijn in Heerhugowaard. 
Het is ook mogelijk om een Beeldende Begeleiding sessie bij je thuis te organiseren (regio Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen) als dat vanwege omstandigheden gewenst is.

Neem gerust contact met  met mij op om de mogelijkheden te bespreken. 
 

Een sessie kan nog een tijd na resoneren bij een cliënt(en) en het gemaakte schilderij kan een spontaan aanknopingspunt zijn voor een diepgaand gesprek met naasten. Natuurlijk ben ik beschikbaar als er later nog vragen zijn of behoefte om verder in gesprek te gaan.

Tarieven zorg(instellingen)

Beeldende begeleiding op een (zorg)locatie is maatwerk en kan bestaan uit bezoek aan meerdere bewoners.
Wil je weten wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag hier vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan.​

bottom of page